ČETIRI idealna kućna ljubimca za STARIJE OSOBE: Ne traže mnogo BRIGE…

Iako nema sumnje da kućni ljubimci igraju veliku ulogu u životima svojih vlasnika, studije otkrivaju da pružaju ogromne zdravstvene prednosti starijim osobama.

Osobama koje žive same, pomažu da prevladaju usamljenost. Osim toga, pružaju osećaj sigurnosti, a briga o kućnim ljubimcima daje im i svrhu.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, posedovanje kućnog ljubimca može smanjiti krvni pritisak, nivo holesterola, stres i anksioznost.

Uz to, svakodnevne šetnje sa psima povećavaju mobilnost starijih osoba. Svaka odrasla osoba je drugačija. Neki penzioneri vole da putuju i tražiće suputnika. Drugi žele ljubimca koji će im se sklupčati u krilu pred televizorom.

Starije životinje obično su omiljeni kućni ljubimci za penzionere jer se lako prilagođavaju mirnijem načinu života. Za starije osobe s sa alergijama ptice i ribe čest su izbor.

Koji su najbolji ljubimci za starije osobe: Pre nego što kući dovedete životinju, potrebno je razmotriti zdravstveno stanje starije osobe, njenu mobilnost, finansijsku situaciju i osobnost, kažu stručnjaci.

Sistem podrške je takođe važan jer će starijim osobama možda biti potrebna pomoć u brizi za kućnog ljubimca. Udomljavanjem kućnog ljubimca starija osoba stiče dragog prijatelja i pritom spašava život.

Zečevi: Prema rečima stručnjaka, zečevi starijim osobama pružaju mnoge prednosti. Mali su i tihi, društveni i vole maženje.

Mogu se naučiti na korišćenje kutije za obavljanje nužde, a i relativno je lako brinuti se o njima jer im je potrebna samo hrana, voda i čista kutija za nuždu. Osim toga, uživaju u četkanju, što starije osobe može opustiti i pomoći im da se povežu sa svojim pahuljastim prijateljima.

Papagaji: Ptice, a posebno papagaji, odličan su izbor za starije osobe.

Zahtevaju minimalno čišćenje i održavanje, a istovremeno pružaju društvo. Oni su inteligentne, privržene ptice koje uživaju u ljudskoj interakciji.

Psi: Manji stariji psi savršeni su pratitelji za starije osobe. Oni su mirni, većinom im odgovara život u kući, obučeni su da mirno hodaju na uzici i poslušni su. Stariji psi uživaju u šetnjama i jednako se rado sklupčaju na kauču sa svojim vlasnikom dok gleda televiziju ili čita knjigu.

Mačke: Starije mačke su izvrsna opcija za starije osobe, posebno one koji provode puno vremena kod kuće. Mačke rado ostaju u zatvorenom prostoru i uživaju da provode duge sate sklupčane u toplom krilu.

Prema American Humaneu, većini odraslih mačaka potrebno je samo 20 do 30 minuta igre dnevno. Za zabavu mačića mogu se iz udobnosti fotelje koristiti igračke u obliku lasera ili štapa za pecanje, što je prednost za starije osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Piše: index.hr, prenosi: krstarica

error: Sadržaj je zaštićen !!