BOLJE biti sam i živjeti po svojim PRAVILIMA, nego u braku i živjeti kako vam “DRUGI KAŽE”…

Ne biti u vezi ili braku danas se posmatra kao loša stvar.

Međutim, neki brakovi su toliko destruktivni da bi bilo bolje da nisu ni sklopljeni. U mojim mlađim godinama, biti sam mi je davalo slobodu da uživam u životu i radim skoro sve što poželim.

Kasnije sam zamijenio samački život brakom i porodicom. I dopalo mi se, bilo je odlično i donijelo je neke nove izazove.

U tim momentima nisam znao, a nisam ni razmišljao o tome da bi me život kasnije mogao dovesti do toga da ponovo budem samac. Na kraju mi je postalo vrlo prijatno da budem samac, prijao mi je taj način života i bio sam sretan. Ipak, s vremena na vrijeme mi se činilo kao da nešto nedostaje.

Nije mi bilo teško da izlazim sam, putujem sam ili jednostavno odmaram sam. Mogao sam da se smijem – da plačem, da pritišćem premotavanje na daljinskom koliko god sam želio – ali ponekad sam želio da podijelim te trenutke sa nekim drugim.

Shvatio sam da mi nedostaje fizička veza i komunikacija sa prijateljima van mog svakodnevnog radnog života. Gledajući svoje prijatelje, njihove supružnike i djecu, natjeralo me da čeznem za tim da se i ja uklopim u taj kalup.

Naravno da su me ljudi pozivali na druženja, ali uvijek sa odbijao jer su svi išli u parovima, a ja nisam želio da izgledam usamljeno i očajno. Možda sam se plašio da će neko od njih pokušati da mi namjesti sastanak na slijepo i tako mi oduzme slobodu koju sam imao.

Jednog dana sam dobio poziv, zajedno sa svojim saradnicima, i tog puta sam odlučio da kažem da i da se pojavim tamo.

Srećom, to je bio jedan od mojih najomiljenijih događaja – umjetnički festival. Svi su ponovo išli sa partnerima.

Osjećao sam se malo nelagodno, kao da sam zaglavljen između njih, ali zaista sam se lijepo proveo. Smijali smo se, razgovarali, energija je bila sjajna. Ubrzo nakon toga počeo sam češće da idem na druženja – bio sam sretniji.

Shvatio sam da sam našao ono što mi je nedostajalo u životu, a to je bila ravnoteža. Život se dešava i treba da ga živite bez previše razmišljanja. Čak i ako ste sami, nemate partnera i niste u potrazi za njim – to nije razlog da ostanete kod kuće.

Daću vam neke prijedloge kako da ostanete pozitivni i kako da se dobro zabavite:

-Uključite se u virtuelne grupe za ćaskanje.

-Izađite iz svoje zone komfora.

-Idite na druženja.

-Isprobavajte nove stvari.

-Upoznajte nove ljude.

Ne plašite se da budete sretni! Uhvatite se u koštac sa životom, budite otvoreni za nova iskustva i uživajte u tome što ste sami sretni!

pult24

error: Sadržaj je zaštićen !!