BILA je najljepša mis bivše JUGOSLAVIJE – a danas je nikada ne bismo PREPOZNALI: “Imala je filmski život i tri BRAKA”…

Prvo filmsko ostvarenje u kome je igrala bio je kratki film Dejana Đurkovića pod nazivom “Presađivanje osećanja” iz 1969. godine

Daliborka Stojšić je srpska pevačica, glumica, voditeljka, književnica i bivša Mis Jugoslavije koja je popularnost stekla krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina 20. veka kao jedna od članica grupe “One i oni”.

Rođena je 1944. godine u Ćupriji. Sa suprugom Branimirom Đokićem živi u Beogradu. Daliborka je još kao studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu postala javna ličnost.

Godine 1968. izabrana je za Mis Jugoslavije, a time su krenuli angažmani na filmu i televiziji, kao i muzička karijera.

Prvo filmsko ostvarenje u kome je igrala bio je kratki film Dejana Đurkovića pod nazivom “Presađivanje osećanja” iz 1969. godine. Od tada do 1980. godine Daliborka je glumila u televizijskim serijama “Obraz uz obraz”, “Pravdo budi lijepa”, “Sviju srca miljenici”, “U vaše zdravlje” i drugima.

Uporedo sa glumačkom, gradila je vrlo uspešnu muzičku karijeru. Prvu singl ploču pod nazivom “Luda sam zbog vas” objavila je 1968. godine.

Nakon toga su usledile još dve singlice, a potom je zajedno sa Lidijom Kodrič, Minjom Subotom i Slobodanom Bobom Stefanovićem osnovala grupu “One i oni”, koja je predstavljala pandan švedskoj grupi ABBA.

Boba Stefanović je brzo napustio grupu, a zamenio ga je zagrebački muzičar Žarko Dančuo, za koga se Daliborka kasnije i udala.

Zajedno su snimili pet ploča. Kada se grupa raspala, Daliborka Stojšić je nastavila samostalnu karijeru, te do 1996. godine objavila tri albuma i nekoliko singl ploča.

Nakon toga se povukla iz javnog života i posvetila književnosti. Objavila je dve zbirke pesama pod nazivom “Lutka koja govori” i “Vuk samotnjak”.

Daliborka Stojšić je rođena 1944. godine u Ćupriji. Njena baka je poreklom Čehinja, a deda ju je upoznao tokom stručnog usavršavanja u Pragu.

Po završetku osnovne i Srednje muzičke škole Josip Slavenski dvoumila se da li da upiše hemiju, i nastavi stopama svog dede ili da po uzoru na drugog dedu postane inženjer.

Prenosi: čuzmicatv.

error: Sadržaj je zaštićen !!