BIJELI ČUPAVCI; Savršenstvo s kokosom -RECEPT-

Spoj kokosa, čokolade i mekanog biskvita je ono što čupavce čini neodoljivim.

Mnogi misle kako ne postoji način da se to sočno biskvitno savršenstvo poboljša, ali možda bi trebalo da probaju bijele čupavce, pa tek onda da donesu konačan sud o tome.

Jedina, ali i ključna razlika u bijelim i klasičnim čupavcima jeste u tome što umjesto tamne čokolade u glazuru dodajemo bijelu. Kombinacija kokosa i bele čokolade takođe je sjajan spoj i zato dajte priliku belim čupavcima koji bi mogli da vam postanu još draži od klasičnih.

SASTOJCI ZA BISKVIT:

– 6 jaja,

– 6 velikih kašika brašna,

– 4 velike kašike šećera,

– 1,5 dl ulja,

– pola praška za pecivo.

SASTOJCI ZA GLAZURU;

– 300 g bijele čokolade,

– 4 dl mlijeka,

– 4 dl slatke pavlake,

– kokos.

PRIPREMA:

1. Pažljivo odvojite žumanca od bjelanaca. Mikserom umutite žumanca i šećer. Mutite 2-3 minuta ili dok smesa ne postane svjetložuta i kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite da dodajete ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.

2. Umutite bjelanca u čvrst snijeg. Naizmjenično u umućena žumanca dodajte malo brašna i umućena bjelanca, pa pažljivo i polako mješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i bjelanca.

3. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh u kome ćete peći testo dobro namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim temeljno pospite prezlama i potom sipajte smesu. Kolač pecite oko 30 minuta.

Znaćete da je gotov kada po vrhu poprimi lepu zlatnožutu boju i odvoji se od ivica pleha. Ako niste sigurni da li je pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suva, to znači da je biskvit gotov.

4. Izlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mleko i slatku pavlaku, pa sve zagrejte na laganoj vatri uz stalno mešanje. Čokolada će se polako topiti, a mešanjem ćete je povezati s mlekom i pavlakom.

5. Glazura i biskvit moraju da se ohlade pre završne faze. Isecite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na viljušku, pa umočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na plato. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit. Prijatno!

error: Sadržaj je zaštićen !!