“ANKSIOZNOST je često posljedica pretjerane ODGOVORNOSTI” – Kako to promijeniti i poboljšati svoj život…

Anksioznost, nezadovoljstvo i loši odnosi sa ljudima su često posljedica pretjerane odgovornosti ili pretjerane želje za kontrolom. Da li volite da imate kontrolu nad svim što se dešava u vašem životu?

Osjećate li se odgovornim za sve što se dešava oko vas, ili ipak možete lako pustiti događaje da idu svojim tokom. Mnogi od nas stalno pokušavaju kontrolisati sve oko sebe.

Ali, po pravilu, to donosi neke probleme, poput anksioznosti, loših odnosa sa drugim ljudima pa i do nesreće. Ali kontrola nije nešto čega se možete lako riješiti. Želja da kontrolišemo živote i stvari previše duboko je usađena u našoj ličnosti. I ona nije potpuno loša.

Njena funkcija je da minimizira neizbježne greške, kao i da smanji potencijalni otpor ili odustajanje u realizaciji planova. Kontrola je neophodan dio naše ličnosti, koji „održava stvari u redu“, ali ipak postoji nezdrava kontrola, a ona se dijeli na 3 vrste kontrole:

– Pretjerana unutrašnja kontrola stvara napetost, ne dozvoljava vam da se opustite ni na minut i loše utiče na vaše zdrravlje. U ovom slučaju ne dozvoljavate sebi da imate niti jednu grešku, stalno provjeravate svoje postupke i stalno se osuđujete.

– Pretjerana vanjska kontrola: Ova kontrola nas tjera da se previše miješamo u tuđe živote i zbog toga nas ljudi često osuđuju ili izbjegavaju.

– Nedovoljna kontrola: Ovo je kada smo veoma neodgovorni i prepuštamo sve slučaju. Ova krajnost nije ništa bolja od prethodne dvije. Zdrava kontrola je sposobnost da procijenite na šta možete uticati a na šta ne.

Na primjer, ne možete uticati na vrijeme ali možete uticati na to kako ćete se obući da vam ne bude hladno ili vruće. Kako uzgajate zdravu kontrolu u sebi tako postajete srećniji.

pult24.

error: Sadržaj je zaštićen !!