ALARM ZA UZBUNU – Ako govori ove 4 rečenice; znajte da MANIPULIŠE vama…

Prepoznajte da li neko na vama primenjuje zlonamernu tehniku manipulacije…

Da li vam se nekada dogodilo da razgovarate s partnerom ili partnerkom, i slušate kako vaša verzija istine nije tačna, kako niste dobro zapamtili neki događaj ili razgovor, kako izmišljate ili preuveličavate „sve“? Moguće je da ste žrtva podmukle psihološke manipulacije koja ima svoje ime i simptome kod oboje učesnika.

Ova taktika; jer nemojte se zavaravati, u pitanju jeste taktika – naziva se „gaslajting“ (gaslighting). Ime nosi po predstavi „Gas light“ Patrika Hamiltona iz 1938. godine.

U predstavi, bračni par živi u stanu u zgradi u kojoj gasno osvjetljenje svako malo oslabi. Žena Bela trpi maltretiranje od strane svog muža, koji flertuje s poslugom i često nestaje iz kuće bez objašnjenja. Suprug, Džek, takođe premiješta stvari po kući i stalno ubjeđuje Belu da je luda, i da su oduvijek stajale tako.

Postoji nekoliko čestih rečenica koje će „gaslajteri“ primjenjivati. Sve su vezane za isti cilj – da vas ubjede da niste u pravu i da je vaše poimanje događaja neispravno. To uključuje vaše sjećanje, ali i vaša osjećanja.

Česte fraze su: Ma, to se nije ni desilo, Izmišljaš stvari, Dramiš bez potrebe, Preuveličavaš, praviš slona od muhe…

Šta su simptomi: Ako na vama neko primjenjuje ovu taktiku, uskoro ćete primjetiti znake i na sebi. Imaćete umanjeno samopouzdanje i osjećaćete veću emocionalnu zavisnost od osobe koja vam ovo radi.

Bićete zbunjeni, bjesni, ljuti, tužni, ali najvažnije, stalno ćete iste razgovore „vrtjeti“ po glavi u pokušaju da u njima nađete smisao. Ovo je veoma iscrpljujuće i može da utiče i na koncentraciju, raspoloženje pa i ritam sna.

Jedini način da izađete iz „gaslajtinga“ je da se oprostite od osobe koja vas podvrgava tome. Predstava po kojoj je ova taktika dobila ime završava se na sljedeći način.

Uz pomoć policajca, Bela shvata da njen muž odlazi u stan iznad, gdje je ranije ubijena bogata žena. Gasno osvjetljenje u njenom stanu slabi, jer njen suprug pali svjetlo u stanu žene koju je ubio. Naravoučenije je – „gaslajting“ nikada neće primjenjivati neko kome je zaista stalo do partnera i ima dobre namjere, piše krstarica.

error: Sadržaj je zaštićen !!