“AKO vas partner nervira – ljubav POPUŠTA”: Psiholog savjetuje kako izbjeći loše periode u VEZAMA…

Vaša veza je zapala u “oluju”, počeli ste oštro da reagujete na riječi svog partnera i svi njegovi postupci vas nerviraju?

To bi moglo značiti da je vaša ljubav u velikoj krizi. Počinjete da zamjeravate sitnice – a vaš supružnik ne čini ništa da popravi stvar? Sada je vrijeme da to promijenimo.

Psiholozi savjetuju kako razumjeti uzrok iritacija i izbjeći probleme. Evo šta nam psihologinja Olga Romanov ima reći na tu temu.

Iritacija na riječi i postupke vašeg partnera prvi je znak da je vrijeme da se nešto promijeni u vezi.

Vaš porodični brod, nekada izgrađen od ljubavi i razumijevanja, nasukao se na tvrdo dno rutine i monotonije. Da bi mogao nastaviti da plovi trebaćete ga dobro pogurati, a to ćete učiniti na sljedeći način:

Šta god da je uzrok, trebate ga pronaći. Razmislite šta i u kom trenutku vas je nerviralo, odredite prirodu uzroka. Sasvim je moguće da nagomilane i neizrečene pritužbe govore iz vas. Napravite listu prednosti i nedostataka vašeg supružnika.

Razgovarajte o svemu zajedno, recite jedno drugome šta biste želeli da promijenite u vašem “odnosu”.

Rješenje problema doći će samo kroz razgovor i praštanje. Potrebno je da se izvinete jedni drugima i oprostite uvrede i postupke koji su prouzrokovali probleme u vašoj porodici.

Naučite pitati, podsticati i usmjeravati, a ne samo da gajite ljutnju duboko u sebi. Glavni uzrok razdražljivosti i nerviranja je stagnacija u odnosima.

Dogovorite nešto neplanirano, obradujte sebe i partnera jednostavnim sitnicama u kojima uživate.

Promijenite krajolik, otiđite na odmor, na more ili u prirodu. Treba vam drugačija sredina u kojoj ćete se oboje promijeniti, a osim toga – odmarajući se, napuniti pozitivnom energijom.

pult24

error: Sadržaj je zaštićen !!