“AKO često nosite crvenu BOJU – evo šta to govori o VAMA”: Kakav utisak ostavljate na DRUGE…

Šta o vama govori ako često nosite crvenu boju – ima nevjerovatnu energiju! Crvena je “arhetipska boja” i prva koju prepoznajemo po rođenju, poslije bijele i crne.

Zbog prisutnosti crvenog pigmenta u prirodi, od pamtivjeka – ova boja ima prednost u odnosu na druge. Ovo je boja kojom je čovjek najprije ovladao i primjenio je, pa i razvio najširu paletu.

Crvenu biraju ekstovertni, prodorni karakteri, lideri, ljudi koji uživaju u pažnji, dominaciji i, kratko rečeno, karakteri koji su u centru pažnje gde nema mijesta za nesigurnosti – piše dipl. arhitektkinja i slikarka Nataša ilić.

Crvena boja je simbol hrabrosti, otpora, “strasti”, bijesa, agresije, ali i ljubavi – boja srca.

Psihologija kaže da su muškarci i žene koji nose crveno privlačniji, ali i izgledaju u perspektivi bliže od drugih.

Afrička plemena bi bojila svoje bolesne crvenim pigmentom – jer se vjerovaloda će im donijeti ozdravljenje.

Istraživanja pokazuju da su sportski timovi i reprezentacije koji nose crvene dresove daleko uspešniji od onih sa, recimo, plavim dresovima.

Crvena je boja Marsa – planete; stoga, ako bismo vezali ovu boju za neki od 12 astroloških znakova, to bi najpre bio Ovan, kojim vlada planeta Mars. Crvena je akcija, požuda i ljubav. “Američka lepota” je dobar primer korišćenja crvene na platnu.

Skarletna crvena je intenzivna crveno-naranžasta, puna života i poriva, pa je možemo naći kao aluziju i u književnosti.

Skarlet O’Hara iz romana “Prohujalo sa vihorom” je svojim imenom trebalo da nam dočara i svoju prirodu: snažnu, neukrotivu, neposlušnu, divlju, punu žudnje za životom.

Sensa

error: Sadržaj je zaštićen !!