“8 upozorenja da vam je ština žlijezda u PROBLEMU”…

Štitna žlezda proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnosti mozga, zbog čega neuravnotežen rad štitne žlezde može uzrokovati brojne zdravstvene probleme.

Sledećih osam simtoma koje navodimo u nastavku česti su znaci da ova žlezda proizvodi premalo ili previše hormona.

Promene u spavanju: Nesanica može biti znak da štitna žlezda proizvodi previše hormona (hipertireoza).

S druge strane, pojačan umor i sklonost spavanju (osećate se umorno i nakon celonoćnog sna, ili vam se spava tokom dana) ukazuju na hipotireozu, odnosno stanje u kom štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona.

Neobjašnjena teskoba i mentalni zamor: Ako se bez posebnog razloga osećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitnu žlezdu koja čak može da uzrokuje napade panike. A zbog nedovoljnog rada žlezde, mogu se pojaviti osećaj mentalne “zamagljenosti”, potištenost i pad koncentracije.

Promene u probavi: Konstipacija (zatvor) može biti znak da ova žlezda nije dovoljno aktivna. Prekomerna aktivnost štitne žlezde ima suprotan efekat, pa simptom hipertireoze može biti pojačana osetljivost creva i učestale stolice.

Opadanje kose: Proređivanje vlasi i obrva može biti znak poremećenog rada štitne žlezde. I premalo i previše aktivna štitna žlezda ometa ciklus rasta kose, koja može oslabiti i pojačano opadati.

Prekomerno znojenje: Osjećaj vrućine i obilno znojenje čak i u situacijama bez stresa i napora, mogu biti znakovi hiperaktivne štitne žlezde. Hipertireoza ubrzava metabolizam, pa se telo “pregreva“.

Neobjašnjene oscilacije u telesnoj težini: U hipotireozi usporava se metabolizam i sagorevanje hrane, što može uzrokovati gojaznost. I obrnuto, hipertireoza ubrzava metabolizam, pa možete imati pojačan apetit, a gubiti na težini.

Osećaj da ćete “iskočiti” iz kože: Kod hipertireoze odnosno prekomernog rada žlezde, često se javlja osećaj prevelike energetske “napregnutosti“, kao da ste popili veliku količinu kafe, a često je i lupanje srca.

Ginekološki problemi: Skraćen menstrualni ciklus jedan je od tipičnih znakova prekomernog rada štitne žlezde.

Ako pak ona proizvodi premalo hormona, menstruacija može postati teže podnošljiva i trajati duže. Problemi sa štitnom žlezdom povećavaju rizik od neplodnosti i spontanog pobačaja.

Izvor: Zadovoljna.hr, prenosi: Prva.rs

error: Sadržaj je zaštićen !!