“6 rečenica koje ni za živu glavu ne bi trebalo da izgovorite MUŽU” – Nemojte dozvoliti da vam zbog ovoga pukne BRAK…

Pored posla na radnom mestu, svaku ženu kod kuće čekaju i kućni poslovi – čišćenje, kuvanje, peglanje. Upravo su ovakvi trenuci klizav teren za brak.

Naime, sa sličnom situacijom se susrela i bračna savetnica Šanel Dukan, autor knjige iz oblasti savremene psihologije, kao i suosnivač kompanije “Healthy Minds NYC”.

Šanel je udata, nedavno se i porodila, pa se i njen bračni odnos našao na ozbiljnom “ispitu”. Ona je otkrila šta nikako ne bi trebalo da govorite suprugu, čak ni kada se posvađate, kako biste izbegli pucanje odnosa.

Za sve si ti kriv: Najlakše je svaliti krivicu na partnera kada se loše osećamo ili nam nije nešto po volji. Ali, ozdravljenje odnosa počinje kada preuzmemo odgovornost za bilo koji deo, kojim smo i sami doprineli problemu.

Recimo, kasnili ste, zbog čega je on požurio, a kasnije i zaboravio karte za koncert. Kada nismo spremni da priznamo da druga osoba nije u potpunosti odgovorna za sukob, kočimo pomirenje.

Nikada ne pereš sudove: Tajna kako naterati svog partnera da učini ono što želite je da izbegavati reči kao što su “uvek” ili “nikada”. Te reči deluju kao generalizacija i odbacuju svaki napor koji je druga osoba uložila.

Umesto toga, izgovorite rečenice koje će pokazati kako se vi osećate i šta je to što biste želeli. Ovakvo obraćanje bi imalo mnogo više efekta, na primer: Volela bih da mi više pomogneš oko pranja sudova. Tako se on neće osećati napadnuto, nego ga usmeravate na poželjno ponašanje.

Moj posao je bitniji, više sarađujem: Lako je osetiti da onaj ko kući donese najveću platu ima najveći uticaj. Međutim, postoji mnogo načina da doprinesete domaćinstvu. Vrednost pojedinca nije vezana uz profesiju ili zaradu.

-Moj suprug i ja znamo da svako od nas ima jedinstvenu svrhu. Poštujemo i moj i njegov doprinos našem životnom stilu i zajednički ulažemo u naše individualne ambicije, bez obzira na novac koji zaradimo ponaosob.

Na taj smo način jedno drugom vrednost u postizanju životnih ciljeva, a ne suparnici – kaže savetnica.

Glupo je što se tako osećaš: Najveći dar koji možemo dati drugom ljudskom biću je empatija. To je kada izađemo iz sopstvenih sebičnih odgovora ili potreba i pokušamo da razumemo osećanja druge osobe.

– Nikada ne želim da se emocije mog muža odbace. Čak i kad se ne slažem s njegovim osećanjima, pokušavam da poštujem odakle dolaze i svoju frustraciju pretvorim u radoznalost da shvatim kako mogu ostati u našem timu – naglašava Šanel.

Mnogo si lenj: Nikada nemojte lošu naviku pripisivati karakternoj mani, to ozbiljno ugrožava brak i zdrav odnos.

-Čim se moj muž vrati kući s posla, baci svoju radnu odeću kraj ulaznih vrata. Izluđuje me gledanje odbačenih cipela i košulja kako se gomilaju po dnevnoj sobi.

Iako sam ga hiljadu puta zamolila da pokupi svoju prljavu odeću, pazim da njegovu naviku nikada ne pripišem karakternoj mani. Kada negativno procenjujemo partnerov karakter van prolaznih, trenutnih grešaka, ulazimo u opasnu zonu prezira – upozorava bračna savetnica.

Možda bi trebalo da se razvedemo: Brak može biti izazovan i ima dana kada se više čini kao posao, nego zadovoljstvo. Ali, nemojte dozvoliti da izgubite svakodnevne zajedničke trenutke u kojima ćete se opustiti i uživati.

-Koliko god teško bilo, pazim da nikad ne spomenem reč razvod. Onog dana kad smo rekli “DA”, obavezali smo se da ćemo prebroditi svaku oluju zajedno.

Upotreba reči “razvod” stvara pukotinu u sigurnim temeljima našeg braka. Moj muž treba da zna da ću ga izabrati i kada stvari nisu ružičaste i da ćemo se zajedno boriti za budućnost – zaključila je bračna savetnica Šanel Dukan.

Pored toga, naglasila je da je za srećan, harmoničan i zdrav brak isto važno i da vaš suprug na sličan način vodi računa o vama i o vašim osećanjima.

Pišu: Novosti, prenosi: Prva.

error: Sadržaj je zaštićen !!