“5 situacija u kojima ne treba da iznosimo MIŠLJENJE” – Bolje je da PREĆUTIMO…

U afektu možemo mnogo toga da kažemo i što možda iskreno ne mislimo, da osudimo, kritikujemo – iznesemo neprimerenu primedbu.

Postoji nekoliko situacija u kojima je bolje ćutati kako se kasnije ne bismo gorko pokajali ili napraviti još veću štetu. Evo kada je ćutanje zlato:

Kada drugi ogovaraju ili pričaju tuđe tajne: Znajte da oni koji ogovaraju druge pred vama skoro izvesno ogovaraju i vas pred njima.

Tračarenje je mnogima moralna hrana, stoga nemojte da im dajete materijala niti da u tome učestvujete jer na prvom mestu nije lepo niti moralno, a i nehotice možete reći nešto zbog čega ćete se kasnije kajati.

Ako traže od vas da date svoje mišljenje, pokušajte da ga vešto izbegnete, diplomatskim odgovorom.

Kada vas ispituju o vašem ličnom životu: Mnogi ljudi su veoma znatiželjni po pitanju tuđih života, zanimaju ih intimni detalji, čak iako vam nisu bliski prijatelji. Ne odgovarajte na neumesna pitanja i na ona koja zadiru u vašu privatnost.

Kada vas pitaju za neke detalje iz ličnog života, najbolje je da se samo tajanstveno osmehnete i prećutite. Trebate da postavite granice i da se zbog toga ne osećate glupo.

Ako ne znate ništa o određenoj temi: Gde god da se nalazite – u krugu prijatelja ili na poslu, u nekom trenutku razgovor može da dođe do teme koju ne poznajete.

Najbolje je da prećutite izjašnjavanje ili da priznate da ne znate ništa o tome, nego da iznosite proizvoljna mišljenja i primedbe.

Kada vam neko ne traži savet: Ako se nađete u situaciji da vam neko govori nešto o poslu ili životu, nemojte mu davati savete, ako to od vas ne traži.

Možda mu je samo potrebno da ga saslušate, iskreno i bez predrasuda. Ako vas zamoli za mišljenje, onda recite. Pokušajte da nežno posavetujete samo kada je to zaista prikladno i neophodno.

Kada je neko napravio veliku grešku a niste mu nadređeni: Često smo svedoci tuđih grešaka. Ako toj osobi niste nadređeni, nema potrebe da joj trljate na nos grešku niti da je kritikujete ili osuđujete – šta god da je u pitanju.

Ne znate sve okolnosti koje su se desile niti zbog čega je greška nastala, prenosi magazin novosti.

error: Sadržaj je zaštićen !!